­

Turisme sostenible i patrimoni cultural immaterial

L’estiu és una bona ocasió per a viatjar, per a gaudir del temps lliure i aprendre descobrint la cultura popular d’altres llocs. Quan viatgem entrem en contacte amb moltes manifestacions del patrimoni cultural immaterial i, d’una o altra manera, hi acabem influint. Per exemple, si anem a un poble i hi ha una festa, ens agrada observar la manera com la gent ho celebra, amb balls, desfilades, representacions, etc. I si observem que hi ha una artesania local, sigui de ceràmica, cistelleria, vidre, fusta o una altra, ens agrada comprar aquells productes, que sovint ens enportem com a record, per a nosaltres i per als nostres familliars i amics. Quan som moltes les persones que ho fem, que assistim a una festa local o que comprem un producte tradicional, de producció limitada, aixó pot arribar a tenir uns efectes perjudicials per a aquelles manifestacions del patrimoni cultural immaterial.

Així, en un poble on s’elabori ceràmica de manera artesanal, algú pot tenir la temptació de començar-la a produir industrialment, en sèrie, per a poder vendre’n més quantitat i a un preu més econòmic, encara que la qualitat no sigui la mateixa i que això signifiqui deixar de banda una part del coneixement tradicional. Al seu torn, aquesta acció pot implicar que les persones que mantenen la producció artesanal no puguin entrar en aquesta dinàmica mercantilista, no puguin competir i acabin abandonant una activitat que era un senyal d’identitat del poble.

Per a evitar els efectes negatius que el turisme podria tenir sobre tot aquest patrimoni, les directrius operatives de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial , de la UNESCO, proposen tot un seguit de mesures, entre elles que, abans de fer campanyes de promoció turística d’un lloc, es faci una avaluació de l’impacte potencial que una afluència massiva de gent podria tenir sobre el patrimoni cultural immaterial local.

A Catalunya tenim alguns casos en què la promoció turística ha estat impulsada per la pròpia comunitat. A la Vall de Boí, on es troben les famoses esglésies romàniques reconegudes com a patrimoni mundial per la UNESCO, un dia es va decidir que les tradicionals falles que es baixen des de la muntanya amb motiu del solstici d’estiu -i que formen part del patrimoni de la humanitat declarat per la UNESCO-, no es fessin exactament el mateix dia del solstici a tots els pobles. Així es volia atraure més gent i evitar una concentració excessiva. La decisió va tenir el suport dels propis fallaires i l’afluència turística ha provocat una revitalització de la tradició, que s’ha reforçat com a senyal d’identitat local. Aquest cas ens demostra que la implicació directa de la comunitat local perpetuadora d’una manifestació de la cultura popular, és la millor garantia perquè el patrimoni cultural immaterial contribueixi a un turisme i un desenvolupament sostenibles.

By |setembre 18th, 2018|Articles, Turisme|0 Comments

Turismo sostenible y patrimonio cultural inmaterial

El verano es una buena ocasión para viajar, para disfrutar del tiempo libre y aprender descubriendo la cultura popular de otros lugares. Cuando viajamos, entramos en contacto con muchas manifestaciones del patrimonio cultural inmaterial y, de algún modo, acabamos influyendo en ellas. Por ejemplo, si vamos a un pueblo y hacen una fiesta, nos gusta observar el modo como lo celebra la gente, con bailes, desfiles, representaciones, etc. Y si observamos que hay una artesanía local, ya sea de cerámica, cestería, vidrio, madera o de otro tipo, nos apetece comprar aquellos productos, que a menudo nos llevamos como recuerdo para nosotros o para nuestros familiares y amigos. Cuando somos muchas las personas que lo hacemos —que asistimos a una fiesta local o que compramos un producto tradicional, de producción limitada—, esto puede llegar a tener unos efectos perjudiciales para aquellas manifestaciones del patrimonio cultural inmaterial.

Así, en un pueblo donde se elabore cerámica de manera artesana, alguien puede tener la tentación de empezar a producirla industrialmente, en seria, para poder vender más cantidad y a un precio más económico, aunque la calidad no sea la misma y aunque ello signifique dejar de lado una parte de conocimiento tradicional. A su vez, esta acción puede implicar que las personas que mantienen la producción artesanal no puedan entrar en esa dinámica mercantilista, no puedan competir y acaben abandonando una actividad que era una seña de identidad del pueblo.

Para evitar los efectos negativos que el turismo podría tener sobre todo ese patrimonio, las directrices operativas de la Convención para la Salvaguarda del Patrimonio Cultural Inmaterial, de la UNESCO, proponen una serie de medidas, como la de que, antes de hacer campañas de promoción turística de un lugar, se lleve a cabo una evaluación del impacto potencial que una afluencia masiva de gente podría tener sobre el patrimonio cultural inmaterial local.

En Cataluña hay algunos casos en que la promoción turística ha sido impulsada por la propia comunidad. En el Valle de Boí, donde se hallan las famosas iglesias románicas reconocidas como patrimonio mundial por la UNESCO, un día se decidió que las tradicionales fallas que se bajan desde la montaña con ocasión del solsticio de verano —y que forman parte del patrimonio de la humanidad de la UNESCO— no se celebraran exactamente el mismo día del solsticio en todos los pueblos. De este modo se quería atraer a más gente y evitar una concentración excesiva. La decisión recibió el apoyo de los propios fallaires y la afluencia turística ha provocado una revitalización de la tradición, que se ha reforzado como seña de identidad local. Este caso demuestra que la implicación directa de la comunidad local perpetuadora de una manifestación de la cultura popular, es la mejor garantía para que el patrimonio cultural inmaterial contribuya a un turismo y un desarrollo sostenibles.

By |setembre 18th, 2018|Articles, Turisme|0 Comments