La Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial ha estat el marc que ha propiciat una notícia d’abast mundial. Corea del Sud i Corea del Nord han aparcat les seves diferències polítiques per a presentar conjuntament la candidatura del ssirum o ssireum, la lluita tradicional, a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. L’any 2013, Corea del Sud va presentar la candidatura de la preparació del kimchi, la col fermentada tan característica de la seva alimentació. L’any 2015, Corea del Nord va presentar l’elaboració del kimchi a la mateixa llista i les dues propostes van ser acceptades.
El 2017, les dues Corees van presentar, per separat, la candidatura de la lluita tradicional coreana a la Llista i la UNESCO, a través de la seva directora general, Audrey Azoulay, va iniciar discretament converses amb els dos països per a estudiar la possibilitat d’ajuntar les dues candidatures, d’acord amb l’esperit de l’Organització i de la Convenció. Després de mesos de treball, les converses van donar el seu fruit i el dia 26 de novembre la pròpia directora general anunciava la presentació de la candidatura conjunta, que va ser aprovada de manera extraordinària i entre els aplaudiments de tots els membres del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial i de les prop de 400 persones que seguien la reunió en directe.
Cada any es presenten diverses candidatures compartides entre dos o més estats, però a ningú se li escapa la transcendència d’aquest cas, perquè demostra que el patrimoni cultural immaterial (PCI) és un mitjà útil per a promoure l’acostament i la col·laboració entre països tan allunyats políticament. D’aquesta manera, el PCI demostra també la seva contribució a la prevenció i resolució de conflictes.
Malauradament, la mateix reunió del Comitè ha vist també com Armènia i Azerbaidjan han utilitzat un any més el patrimoni cultural immaterial per a reproduir les seves disputes territorials al voltant del territori del Karabakh. Però precisament aquestes disputes demostren que el PCI es pot fer servir en sentit contrari, de manera positiva, com han demostrat les dues Corees. Només fa falta voluntat.