­

La tècnica constructiva tradicional de la pedra seca serà examinada per ser inscrita a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial avaluarà en la seva sessió de finals del mes de novembre la candidatura de la pedra seca per a ser inscrita a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

La nominació multinacional va ser presentada per Croàcia, Xipre, França, Grècia, Itàlia, Eslovènia, Espanya i Suïssa. A Espanya estan representades les comunitats autònomes de: Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Catalunya, Extremadura, Galícia i València.

L’art de la pedra seca combina una sèrie de coneixements i tècniques tradicionals per fer construccions de diferents tipus. Es caracteritza principalment perquè no s’utilitza cap element de cohesió, les estructures s’aconsegueixen gràcies a l’acurada selecció i col·locació de pedres una sobre l’altra. Es considera que aquestes construccions han estat de gran importància en la prevenció d’inundacions, esllavissades, desbordaments i altres fenòmens, també han estat fonamentals en la millora de la biodiversitat, ja que creen condicions apropiades per a l’agricultura.

Si bé la candidatura va ser presentada pels països esmentats, també la trobem en molts altres llocs, ha estat una pràctica mil·lenària arreu del món. Els portadors d’aquests coneixements i tècniques són generalment comunitats rurals que realitzen i mantenen estructures de pedra seca com a part dels seus cicles agrícoles, les pedres s’obtenen quan netegen els camps per al cultiu, és a dir que s’aconsegueixen localment.

A més de la importància de la pedra seca com a element de sostenibilitat de l’espai rural, el procés de construcció d’una estructura contribueix significativament a la cohesió social, ja que requereix d’un treball col·lectiu i coordinat de les comunitats portadores.

 

© Grup Barracaire de Montroig del Camp, 2010
Un grup de voluntaris liderats per l’expert en pedra seca Albert Gavaldà que restaura la cabana ‘Ventanes’, situada a Mont-Roig del Camp (Catalunya).

By |setembre 18th, 2018|Noticies|0 Comments

La técnica constructiva tradicional de la piedra seca será examinada para ser inscrita en la Lista del Patrimonio Cultural Inmaterial de la Humanidad

El Comité Intergubernamental para la Salvaguardia del Patrimonio Cultural Inmaterial evaluará en su sesión de finales del mes de noviembre la candidatura de la piedra seca para ser inscrita en la Lista Representativa del Patrimonio Cultural Inmaterial de la Humanidad.

La nominación multinacional fue presentada por Croacia, Chipre, Francia, Grecia, Italia, Eslovenia, España y Suiza. En España están representadas las comunidades autónomas de: Andalucía, Aragón, Asturias, Baleares, Canarias, Cataluña, Extremadura, Galicia y Valencia.

El arte de la piedra seca conjunta una serie de conocimientos y técnicas tradicionales para hacer construcciones de distintos tipos. Se caracteriza principalmente porque no se utiliza ningún elemento de cohesión, las estructuras se logran gracias a la cuidadosa selección y colocación de piedras una sobre otra. Se considera que estas construcciones han sido de gran importancia en la prevención de inundaciones, deslaves, desbordamientos y otros fenómenos, también han sido fundamentales en la mejora de la biodiversidad, ya que crean condiciones apropiadas para la agricultura.

Si bien la candidatura fue presentada por los países mencionados, también la encontramos en muchos otros lugares, ha sido una práctica milenaria alrededor del mundo. Los portadores de estos conocimientos y técnicas son comúnmente comunidades rurales que realizan y mantienen estructuras de piedra seca como parte de sus ciclos agrícolas, las piedras se obtienen cuando limpian los campos para el cultivo, es decir que se consiguen localmente.

Además de la importancia de la piedra seca como elemento de sostenibilidad del espacio rural, el proceso de construcción de una estructura contribuye significativamente a la cohesión social, pues requiere de un trabajo colectivo y coordinado de las comunidades portadoras.

 

Imagen: © Grup Barracaire de Montroig del Camp, 2010
Un grupo de voluntarios liderado por el experto en piedra seca Albert Gavaldà restaurando la cabaña ‘Ventanes’, ubicada en Mont-Roig del Camp (Catalunya).

By |setembre 18th, 2018|Noticies|0 Comments